Pernah tak anda dengar orang cakap kalau nak dapat anak putih melepak kena minum banyak soya masa mengandung? Mesti pernah kan?? Sebahagian besar khasiat yang terkandung di dalam kacang soya adalah sebenarnya sangat di perlukan oleh ibu yang hamil contohnya sumber protein dan vitamin B.
PROTEIN adalah merupakan antara bahan penting untuk pembentukan sel baru. Jadi pembentukan sel baru pada janin sudah tentu merupakan sebahagian daripada proses perkembangannya. Protein juga merupakan bahan utama untuk pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta komponen utama kepada hormon manusia.
VITAMIN B juga adalah antara nutrisi yang penting ketika hamil. Vitamin B, khususnya B6 adalah sangat2 diperlukan oleh janin dalam membentuk saluran penghantar isyarat atau pesan daripada otak melalui sistem saraf iaitu neurotransmitter. Sementara itu buat si ibu vitamin B dapat mengurangkan dan mencegah masalah mual dan muntah di awal kehamilan.
Selain itu, di dalam soya juga terkandung sumber nutrisi lain seperti tidak mengandungi kandungan laktosa, mengandungi banyak isoflavon iaitu khasiat yg berfungsi membantu menurunkan kadar kolestrol serta mengurangkan risiko terkena kanser terutamanya kanser payudara. Susu soya juga mengandungi zat kalsium yang mana ia sangat penting buat ibu hamil. Kalsium amat di perlukan bagi pembentukan tulang dan gigi yang kuat, pembentukan otot, jantung, sistem saraf, pembekuan darah serta pelbagai aktiviti enzim. Asid folik yang terdapat di dalam susu soya adalah salah satu zat terpenting buat ibu hamil kerana ia berfungsi untuk mencegah berlakunya kelainan serta kecacatan kepada janin dalam kandungan. Malah Asid Folik adalah antara vitamin yang perlu di amalkan oleh mereka yang merancang untuk hamil. - credit -
NAMUN begitu pengambilan susu soya tidak di galakkan di ambil secara berlebihan. Ye lah apapun jika di ambil secara berlebihan pun tak bagus kan. TAPIIII...jika anda mengamalkan soya Shaklee iaitu Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee anda tidak perlu risau.
KENAPA ESP SHAKLEE?
SOYA PERTAMA DI HASILKAN DI DUNIA |
Shaklee adalah merupakan syarikat pertama yang mencipta makanan tambahan protin yang berasaskan kacang soya. Setelah ujian klinikal di lakukan oleh Dr. Shaklee pada tahun 70-an telah mendapati bahawa protin dari kacang soya adalah faktor utama dalam penjagaan kesihatan yang unggul.
ESP Shaklee di iktiraf di seluruh dunia kerana mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif serta memiliki kualiti protin yang sangat tinggi yang pernah di hasilkan. Kelebihan Shaklee adalah menggunakan kacang soya yang "non-gamo" ( non-genetically modified organism) yang mana ia di proses pada kadar suhu yang rendah. Setiap 850g setin ESP di hasilkan daripada 30kg kacang soya yang mana mampu memberikan sumber tenaga segera dan boleh bertahan lebih lama.
KELEBIHAN ESP SHAKLEE:
- Merupakan satu-satunya sumber protin yg di jamin mampu memberikan 9 Asid Amino Penting yang tidak dapat di hasilkan oleh tubuh badan manusia.
- Di perkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral
- Mempunyai nilai Indeks Glisemik yang sangat rendah iaitu 39 yg mana sesuai di amalkan oleh dewasa & tua mahupun mereka yang menghidap Diabetes.
- Setiap 1 hidangan bersamaan 2x ganda daging, 4x ganda telur, 12x ganda susu
- Rendah Lemak & di jamin tiada kolestrol
- Tiada Asid Urik
- Mudah di serap oleh tubuh manusia.
- Di proses menggunakan air (non-gamo soy) dan bukan alkohol untuk menjagaisoflavon
- Mengandungi semua sumber yang di perlukan oleh ibu hamil seperti Protein, Vitamin B, Kalsium
Comments
Post a Comment